Radni sastanak Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i socijalnih partnera u graditeljstvu

2017-06-19
www.sssh.hr Zagreb, 19. lipnja 2017.  - U Zavodu za unapređivanje zaštite na radu održan je radni sastanak s predstavnicima Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) i Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge poslodavaca u graditeljstvu (HUP-UGP). Ispred SGH na sastanku su sudjelovali predsjednica Jasenka Vukšić i tajnik Domagoj Ferdebar.

Predstavnici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu upoznali su predstavnike sindikata i poslodavaca s djelatnošću ove javne ustanove, a detaljnije su raspravljena specifična pitanja vezana uz zaštitu na radu u djelatnosti graditeljstva.
 
U 2016.godini u djelatnosti građevinarstva registrirane su ukupno 1143 ozljede na radu, od čega je njih 100 bilo na putu s posla i na posao, a 1043 na mjestima rada. Najveći broj ozljeda u ovoj djelatnosti registriran je u Gradu Zagrebu, a zatim u Zagrebačkoj, Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Osječko-baranjskoj županiji, a najmanje ozljeda na radu prijavljeno je u Ličko-senjskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.
 
Predsjednica SGH Jasenka Vukšić iskazala je opredjeljenje za konkretnu suradnju, ističući da su prisutni veći problemi kod malih i srednjih poslodavaca, te je ukazala na komplicirani postupak izbora povjerenika radnika za zaštitu na radu te rad duži od zakonom propisanog zbog čega se događaju nesreće na radu. Na tržištu u graditeljstvu djeluju poslodavci koji ne zadovoljavaju potrebne tehničke i kadrovske uvjete budući je ranije licenciranje tvrtki ukinuto a nije primijenjen drugi odgovarajući model. Jedan od problema je i da kod promjene tvrtke za iste poslove s posebnim uvjetima rada radnici moraju ponovno obavljati zdravstveni pregled što smatra nepotrebnim te se zalaže za vođenje registra u okviru kojeg bi se evidentirali svi potrebni podaci i skratile procedure te smanjili troškovi tih pregleda.
 
Predstavnici poslodavaca i sindikata u graditeljstvu i ovom prilikom iskazali su opredjeljenje i interes za uspostavu paritetnog socijalnog fonda u ovoj djelatnosti kojim bi se osigurala bolja socijalna zaštita uz upravljanje socijalnih partnera, kao što je to praksa u Njemačkoj.

Radi razmatranja određenih specifičnih pitanja zaključeno je da će Zavod organizirati nastavak radnog sastanka u proširenom sastavu s predstavnicima Inspektorata rada, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Detaljniji izvještaj sa sastanka pročitajte ovdje.