SSSH se pridružuje bojkotu HRT-a

2019-02-26
SSSH se priključuje organizacijama civilnog društva u bojkotu Hrvatske radiotelevizije (HRT). Do prosvjeda „Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!“ koji će se održati u subotu 2. ožujka u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), zaposleni u SSSH neće davati izjave, gostovati u studiju niti sudjelovati u programu HRT-a. Također, pozivamo članove i članice sindikata da se odazovu prosvjedu te tako iskažu solidarnost s novinarima i novinarkama, ali i pošalju snažnu poruku kako ne damo novinarstvo i slobodu govora.
 
Medijski rad i slobode u Hrvatskoj ozbiljno su ugroženi brojnim tužbama, političkim pritiscima, prijetnjama, zahtjevima oglašivača, ugrožavanjem profesionalnih prava i nepoštivanjem zakona. Sloboda izvještavanja i izražavanja osnovni je preduvjet, oruđe i svrha medijskog rada te neophodna za demokratsko društvo koje u svom fokusu ima interes i dobrobit svojih građana i radnika.
 
SSSH se pridružio zahtjevima HND-a za odbacivanjem svih tužbi HRT-a protiv novinara i medija koji su izvještavali o trošenju javnog novca u javnom interesu te podržavao zahtjeve za održivom medijskom politikom i pravnim okvirom kojim će se štititi neovisnost i sloboda novinarske profesije.
 
Priopćenje SSSH o pridruživanju bojkotu i podršci novinarima i novinarkama pročitajte u cijelosti ovdje.